// képmegjelenítő plugin
Üdvözöljük Szergény község honlapján! Hírek, közlemények, aktuális információk
Elérhetőségek:

Szergény Község
Önkormányzata

9523 Szergény,
Kolozsvári u. 72.
Telefon: +36 95 482 001
Fax: +36 95 482 001
E-mail: szergeny.onkormanyzat@gmail.com

GPS koordináták:
47.328003, 17.270686
Tengerszint feletti magasság:
130 m

ISZAPKATASZTRÓFA

Képek a képgalériában.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, s mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

A vörösiszap a Torna patakon keresztül a Marcal folyóba került, ahol kipusztult a teljes élővilág. Három megyében, köztük Vas megyében is veszélyhelyzet van kihirdetve. Ezért a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Marcal völgyében legeltetési, takarmányfelhasználási, terménybegyűjtési, itatási tilalmat rendelt el határozatlan időre. Ez érinti Szergényt is. Kérem, vigyázzanak, mert a vadon élő madarak és vadállatok az elpusztult halakból ehetnek, a fertőzött vízből ihatnak. Amennyiben ilyen elpusztult állattal találkoznak, kérem jelezzék Szergény Község Önkormányzatánál.

A szerdai szergényi Megyei Védelmi Bizottsági ülésen tájékoztattak bennünk, hogy a Marcalt Kemeneshőgyésznél duzzasztással lassítják, de csak olyan mértékben, hogy a víz a mederben, illetve a hullámtérben maradjon. A duzzasztást csütörtök reggel elvégezték. Ezt állandó megfigyeléssel ellenőrzik. Tovább folytatják az iszappal történő semlegesítést a szergényi Marcal hídnál egészen addig, amíg a PH értéket illetve a vezetőképességet a megengedett határértékek alá nem tudják csökkenteni. Tehát Szergény és Vinár közötti közút többnyire zárva lesz. A fenti két fontos paraméter folyamatosan csökken, de a péntek reggeli érték Szergénynél: PH 9,8,(semleges 7), vezetőképesség 1800 (normális 400).

Nádor István (Nyuduvizig) igazgató csütörtöki tájékoztatása alapján a Minisztériumban még nem döntöttek a Marcal mezőgazdasági területre történő kiengedéséről. Ha erre sor kerül, akkor az NEM Szergénynél várható. A veszélyhelyzettel kapcsolatos minden tevékenység miniszteri döntésen alapul, abba a helyi önkormányzatnak beleszólása nincs. Elmondása szerint további 1500 tonna gipszszállítmány érkezik, tehát még napokig eltarthat az adagolás a Marcalba.

 

Szergény Község Önkormányzata a Kolontáron és Devecserben élő károsultak részére adománygyűjtést szervez. Felajánlásaikat bármelyik képviselőnél vagy a falugondnoknál leadhatják. Ruhák, törölközők, ágyneműk, tartós élelmiszerek stb. felajánlását várjuk.
Pénzt ne adjanak át senkinek, azt az OTP Bank 11748007-20097158 számlaszámára tudnak küldeni, a közlemény rovatba az "adomány" szót kérjük feltüntetni.

Segítsünk a károsultakon!


Bármilyen tájékoztatással kapcsolatban szívesen állok rendelkezésükre a 06/70/456-5693 telefonszámon, vagy személyesen.

 

2010. október 08. péntek.

A magas vízállásnak köszönhetően sajnos a szennyezett víz mintegy 80-100 hektár mezőgazdasági területet elöntött Szergény térségében. Az Új-árokban is szennyezett víz van. A katasztrófavédelem igazgatója nem tud segíteni, a Vízügyi Igazgatóság sem akar jelenleg semmit tenni. A Kemeneshőgyésznél emelt gátat nem bontják el, hogy a vízszint csökkenjen. Szergény Község Önkormányzata nevében panaszlevelet küldtem a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Igazgatójának Nádor Istvánnak, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatójának Kampel Oszkárnak és a Vas Megyei Védelmi Bizottság Elnökének Kovács Ferenc országgyűlési képviselőnek, melyben nyomatékosítottam felháborodásomat, miszerint a 2010. október 6-i szergényi Védelmi Bizottsági Ülésen az hangzott el, hogy a folyó nem fog kilépni medréből.

Az ügyben visszajelzés eddig nem érkezett.

 

Péntek esti PH érték Szergénynél 9,4, vezetőképesség 1600 µS.

 

2010. október 09. szombat, 0 óra 8 perc.

A panaszlevél hatására a fenti időpontban telefonon értesítettek, hogy reggel 7 órakor a szennyezett területeket bejárjuk a Vízügyi Igazgatóság helyi vezetőjével.

 

2010. október 09. szombat.

A NYUDUVIZIG helyi vezetőjével megtekintettük a szennyezett területeket. Hivatalosan megkértem a NYUDUVIZIG-től a szennyezett területek bejárását a kárfelméréssel kapcsolatban.

Tovább folyik a szergényi hídnál a gipsz adagolása a szennyezett folyóvízbe. Sajnos Szergénynél a PH érték nem nagyon csökken, ugyanis a korábban elöntött mezőgazdasági területekről folyik vissza a szennyezett víz a mederbe. Szombat esti adatok: PH 9,18, vezetőképesség 1440 µS. Megkezdődött a folyó lassú apadása.

 

Nagyon nagy mennyiségű gipszet szállítottak a szergényi hídhoz. A Kolontár melletti iszaptározó fala megrepedt, a szakemberek újabb nagy mennyiségű iszapkiömléstől tartanak. Megkezdődött Kolontáron a védőgát megépítése.

 

Szombat késő délutáni órákban a szergényi hídhoz látogatott a Vas Megyei Védelmi Bizottság Elnöke, Kovács Ferenc Úr, aki ismét megerősítette, hogy a szennyezett területek kármentesítve lesznek, a károsultak pedig kártalanítást kapnak.

 

2010. október 10. vasárnap.

A Vízügy szakemberei folytatják a gipsz adagolását a szergényi hídnál, de már jelentősen kisebb mennyiségben. Marcal teljes szakaszán óránként 5 tonna gipszet juttatnak a vízbe. Ennek megfelelően Szergénynél 2 óránként 1 rakodókanál gipszet tesz a munkagép a folyóba.

Tovább apad a folyó vízszintje.

Vasárnapi mért adatok: PH 8,7 (állandósulni látszik, szinte egész nap ennyi volt), vezetőképesség 1350 µS.

A PH érték sajnos nem csökken, mert a Szergény alatti elöntött mezőgazdasági területekről még nagy mennyiségű szennyezett víz folyik vissza a Marcalba.

 

A Kolontár melletti iszaptározó északi falán tovább nőtt a repedés, a szakemberek szinte biztosan abban, hogy a tározó fala leomlik. Gőzerővel épül a védőgát.

 

2010. október 11. hétfő.

Tovább folytatódik a csökkentett mennyiségű (kétóránként 1 rakodókanál) gipsz adagolása a Marcalba. A rendőrség feloldotta a Szergény-Vinár közötti útlezárást.

A folyó tovább apad, már látszik a szörnyű pusztítás a mederben.

A víz PH értéke tovább csökkent: 8,2 hétfő este, vezetőképesség 1300 µS.

 

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatójával, Kampel Oszkárral és kollágáival helyszíni bejárást tartottunk. A mezőgazdasági területekre kiöntött víz PH értékét mérték (lakmuszpapírral), mely egyetlen helyen sem haladta meg a 8-as értéket a színskálán.

Hétfőn délután személyesen is méréseket végeztem digitális mérőműszerrel. A kiöntött területeken összesen 18 mintát vettem. A víz PH értéke 8,05 és 8,27 értékek közötti volt. Az Új-árokban mért érték: 8,16. Tehát a szennyeződés nem jelentős.

 
 

Piri Balázs

Polgármester


2010-10-11


Vissza a Hírekhez

IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Szergény Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Szergény Község Önkormányzata
9523 Szergény, Kolozsvári u. 72.
Verzió: 0.7 alpha